آشنایی با نحوه کار و معماری SaaS، در این مطلب اطلاعاتی در زمینه نحوه کار SaaS و معماری آن در اختیار شما قرار خواهد گرفت. با ما همراه باشید تا بیشتر با نحوه کار این سیستم و معماری آن آشنا شوید.
SaaS چطور کار میکند؟
SaaS از طریق مدل ارائه رایانش ابری کار میکند. یک ارائه دهنده نرمافزار ممکن است اپلیکیشن و دادههای مربوطه را با استفاده از سرورها، پایگاههای داده، شبکهسازی و محاسبات خود میزبانی کند، یا ISV باشد که با یک ارائه دهنده ابری قرارداد میبندد تا اپلیکیشن را در پایگاه داده های ارائه دهنده، میزبانی کند. این اپلیکیشن برای هر دستگاهی که دارای اتصال شبکه است، قابلدسترسی خواهد بود.
اپلیکیشنهای SaaS معمولاً از طریق مرورگرهای وب مورداستفاده قرار میگیرد. درنتیجه شرکتهایی که از اپلیکیشنهای SaaS استفاده میکنند، وظیفه راهاندازی و نگهداری نرمافزار را بر عهده ندارند. این کاربران فقط هزینه اشتراک استفاده از یک ابزار آماده را پرداخت میکنند.
نرمافزار به عنوان سرویس یا همان SaaS ارتباط تنگاتنگی با ارائه دهنده خدمات اپلیکیشن (ASP) و مدلهای نرمافزاری محاسبه دارد که ارائه دهنده نرمافزار مشتری را میزبانی کرده و آن را از طریق اینترنت به کاربران نهایی مشخص، ارائه میدهد.
در مدل نرمافزاری SaaS، ارائه دهنده به مشتریان اجازه میدهد تا از طریق شبکه به یک نسخه از اپلیکیشن دسترسی پیدا کنند. کد منبع اپلیکیشن برای همه مشتریان یکسان است و اگر ویژگیها یا قابلیتهای جدید اضافه شود، برای همه مشتریان ارائه خواهد شد. بسته به توافقنامه سطح خدمات، دادههای مشتری به صورت محلی، در فضای ابری یا هر دو ذخیره میشود.
سازمانها میتوانند با استفاده از رابطهای برنامهنویسی اپلیکیشن (API)، برنامههای SaaS را با سایر نرمافزارها ادغام کنند. به عنوان مثال یک کسبوکار میتواند ابزارهای نرمافزاری خود را بنویسد و از API های ارائه دهنده SaaS برای ادغام این ابزارها با نرمافزارهای مبتنی بر SaaS استفاده کند.
معماری SaaS
اپلیکیشنها و خدمات SaaS معمولاً از رویکرد چند مستأجره (multi-tenant) استفاده میکنند، به این معنی که یک نمونه از اپلیکیشن SaaS روی سرورهای میزبان اجرا میشود و این نمونه واحد به هر مشترک ابری (یا مستاجر) خدمات میدهد. این اپلیکیشن در یک نسخه و پیکربندی واحد برای همه مشتریان (یا مستاجران) اجرا میشود. اگرچه مشترکان در فضای ابری یکسان با زیرساخت و پلتفرم مشترک کار میکنند، اما دادههای مشتریان مختلف، جدا از هم خواهند بود.
معماری معمول چند مستأجره برنامههای SaaS بدین معناست که ارائه دهنده خدمات ابری میتواند تعمیر، نگهداری، بهروزرسانی و رفع مشکلات سیستم را سریعتر، آسانتر و کارآمدتر مدیریت کند. مهندسان میتوانند بهجای اعمال تغییرات در چندین مورد، با حفظ یک نمونه مشترک، تغییرات لازم را برای همه مشتریان ایجاد کنند.
به علاوه با مستاجری چندگانه، منابع بیشتری در اختیار گروه بزرگتری از مردم قرار میگیرد؛ بدون اینکه عملکردهای مهم رایانش ابری مانند امنیت، سرعت و حریم خصوصی به خطر بیفتد.